Tesisinizdeki enerji verimsizliğini kontrol altına alarak enerji tasarrufunu artırmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Uzman mühendislerimizin kontrolünde yürütülen verimlilik artırıcı proje (VAP) ile enerji maliyetlerinizi minimuma indirin.
VERİMLİLİK ARTIRICI PROJE
Uzman kadromuz, tesisinizde birtakım ölçüm ve izleme sonucunda gerekli noktaları tespit eder ve sizler için yatırım maliyeti olarak uygun, tasarruf anlamında ise en verimli projeleri sizler için geliştirir. Bu sayede kısa vadede kendini amorti edebilen yatırımlarla enerji tüketiminizde gözle görülür farklar ortaya çıkar ve bu farklar faturalarınıza yansır.
VERİMLİLİK ARTIRICI PROJE NEDİR?
5627 sayı ve 18/4/2007 tarihinde yürürlüğe giren “Enerji Verimliliği Kanunu” ve 28097 sayılı, 27/10/2011 tarihli “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında Endüstriyel İşletmelerde Verimlilik Artırıcı Projelerin(VAP) uygulanmasına yönelik yapılan destekler yer almaktadır.
VAP, işletmelerde enerji atıklarının, kayıpların ve verimsizliklerin giderilmesi için gerekli önlemlerin uygulanması amacıyla hazırlanır. Verimlilik Arttırıcı Projeler, enerji etütlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bir tesiste, detaylı enerji etüdü sonrası iyileştirmeler yapılabilecek tasarruf noktaları belirlenir. Bunun sonucunda her bir verimlilik arttırıcı proje için, verimlilik arttırıcı proje oluşturulur. Verimlilik Arttırıcı Projelerde, belirlenen tasarruf noktaları için gerçekleştirilen projelerin bazıları yatırım maliyeti gerektirmezken, bazı projeler kısa-orta-uzun vadeli diyebileceğimiz geri dönüş süreleri ile kendini amorti eder.
VERİMLİLİK ARTIRICI PROJE DESTEKLERİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?
Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Desteklerinden yararlanmak isteyen Endüstriyel İşletmelerin aşağıdaki koşulları yerine getirmesi gerekmektedir:
- Endüstriyel İşletmenin Enerji Bakanlığı veri tabanında (ENVER PORTAL) kayıtlı olması,
- Enerji yöneticisinin bulunması,
- Enerji tüketimi ve enerji yönetimi uygulamalarına ilişkin bilgilerini Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’ne (YEGM) iletilmiş olması,
- ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi-Kullanım Kılavuzu ve Şartlar Standardı belgesine sahip olması veya bu konuda çalışmalara başlamış olması,
- Yıllık enerji tüketimi 1000 TEP’in üzerinde ve yukarıdaki koşulları sağlayan her endüstriyel işletme, YEGM tarafından yetkilendirilmiş bir Enerji Verimliliği Danışmanı (EVD) Şirketinin hazırlamış olduğu VAP DOSYASI ile hibelerden yararlanabilmek için başvuru yapabilmektedir.
Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) başvurusu olarak değerlendirilecek projenin;
- Geri ödeme süresinin 5 yıldan az olması,
- Uygulama bedelinin KDV hariç en fazla 1 milyon TL olması,
- Uygulama süresinin en fazla 2 yıl olması gerekmektedir.
Destek ödemesi, uygulama sonrasında gerçekleşecek olup, destek miktarı, proje uygulama bedelinin en fazla %30’u (300.000 TL) olacak şekilde sınırlandırılmıştır.
28097 sayılı, 27/10/2011 tarihli “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında Endüstriyel İşletmelerde Verimlilik Artırıcı Projelerin(VAP) uygulanmasına yönelik yapılan destekler
Endüstriyel İşletmelerde Verimlilik Artırıcı Projelerin Desteklenmesi Başvuru MADDE 15 – (1) VAP’larının desteklenmesini isteyen endüstriyel işletmeler, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-3’te belirtilen esaslara uygun olarak hazırladıkları veya şirketlere hazırlattıkları projelerini aynı esaslara uygun olan enerji etüt raporu ile birlikte her yıl Ocak ayında Genel Müdürlüğe sunar.
(2) Endüstriyel işletme, desteklerden yararlanmak üzere en fazla iki VAP ile başvuruda bulunabilir. VAP’larının desteklenmesi Kurul tarafından onaylanan endüstriyel işletmeler bu VAP’larına ilişkin uygulama raporları onaylanana kadar yeni bir VAP’ın desteklenmesi için başvuruda bulunamaz.